
Omgaan met stress
Het ultieme doel: jouw leven moeitelozer en lichter maken.
Stress, Burn-out of Bore-out
Stress, iedereen heeft het erover en iedereen heeft er ervaring mee. Maar wat is het eigenlijk? En is het slecht voor je?
Verschillende situaties in ons dagelijks leven kunnen leiden tot stress en als we niet oppassen, tot chronische stress. Op je werk heb je bijvoorbeeld te maken met een hoge werkdruk door productieafspraken en deadlines, of je hebt een functie die jou zwaar valt, faalangst of collega’s waar je het niet mee kan vinden. Ook thuis kunnen situaties stress opleveren, zoals een verhuizing, geboorte, puberende kinderen, ziekte, mantelzorg, overlijden van een dierbare, onenigheid in jouw relatie of ruzie met vrienden. Ook zorgen over jouw gezondheid, baan, de maatschappij, alles wat in jouw omgeving gebeurt kan een stress-reactie oproepen.
Niet tijdig gesignaleerd stress en het niet zorgen voor de nodige afwisseling met rust, ontspanning en leuke dingen doen, kunnen in deze situaties leiden tot chronische stress, met alle gevolgen van dien.
Wat is stress?
Stress is onze natuurlijke, lichamelijke reactie op gevaar. Het zet ons lichaam in een vecht- of vluchtstand, zodat we kunnen omgaan met dat wat op ons afkomt. Heel erg zinvol, bijvoorbeeld als je wordt aangevallen of moet reageren om een verkeersongeval te voorkomen. Je lichaam en geest staan direct op scherp en zetten alles in het werk om je leven te redden. Je bloeddruk schiet omhoog, je adem versnelt, je spieren spannen zich aan, je glucoseniveau gaat omhoog en je bent super alert. Alles is erop gericht om te vechten of heel hard weg te rennen. De stress-reactie maakt jou sneller en sterker dan ooit! Je lichaam let niet meer op jouw pijntjes en ongemakken die je net nog voelde. Je gevoel wordt afgezwakt en onderdrukt. Je hebt maar 1 doel: overleven!
Heel erg nuttig! Je zou ook niet zonder dit oude vertrouwde stress-systeem willen. We hebben het nodig. Niet alleen om te overleven in levensbedreigende situaties, maar ook om te presteren in het moment, snel en direct te handelen daar waar dat nodig is.
Is stress dan slecht voor je?
Simpel: nee! Kortdurende stress is zelfs erg behulpzaam. Stress kost jouw lijf wel heel veel energie en alle functies die op het moment van de stress-reactie iets minder noodzakelijke zijn, worden onderdrukt. Dat is niet slecht, zolang je na die intense stress-reactie maar weer tot rust komt. Rust is nodig om het lichaam weer te laten herstellen en groeien. Rust is nodig om je ademhaling te laten verdiepen, je hartslag te verlagen en jouw hormonen weer in balans te brengen.
Langdurige stress
Stress wordt gevaarlijk als je deze rust niet neemt. Als stress langdurig blijft voortbestaan of als er vaak een herhalende stress-reactie van jouw lichaam wordt gevraagd, dan spreken we van langdurige stress en deze is toxisch voor het lichaam. Bij chronische stress krijgt jouw lichaam geen kans meer om te herstellen. Je lichaam blijft in de stress-stand staan.
Dat is vaak de oorzaak van specifieke stress-klachten zoals hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, overgeven, oorsuizen, hoofdpijn, buikpijn, gevoelens van angst, vermoeidheid en slapeloosheid. Niet tijdig gesignaleerde en behandelde langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot chronische stress, burn-out en depressie.
Herken je deze klachten? Doe er dan direct iets aan!
Gevolgen voor werkgever en werknemer
Stress en burn-out zijn beroepsziekte nummer 1. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bijna 40% van al het langdurig ziekteverzuim wordt veroorzaakt door langdurige stress, en de mensen die het raakt weten vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan. De gemiddelde uitval door langdurige stress is momenteel circa 4,5 maand. Oog hebben voor jezelf en de collega’s waar je leiding aan geeft of die je begeleidt is van groot belang. Door tijdig signaleren kan vaak langdurige uitval worden voorkomen.
Je gunt het niemand, maar helaas heb je het ook niet volledig in de hand. Als iemand langdurig uitvalt, dan wil je dit verzuim zo kort mogelijk houden.
Vooral bij kleinere bedrijven kan langdurig ziekteverzuim grote gevolgen hebben. Als één van je werknemers wegvalt, leidt dat vaak tot een domino-effect. Je moet de werkzaamheden herverdelen over de rest van de medewerkers, waardoor er meer mensen worden overbelast. Ook ontstaan er grote financiële risico’s, bijvoorbeeld door de wettelijke verplichting van een minimale loondoorbetaling van 70% gedurende twee ziektejaren, terwijl je zeer waarschijnlijk al extra kosten maakt voor tijdelijke vervanging en re-integratie van je medewerker en mogelijk zelfs geconfronteerd wordt met omzetverlies.
Ook voor de betrokken collega is langdurig verzuim geen pretje. Nog los van de gezondheidsproblemen waardoor de ziekmelding werd veroorzaakt, is ziek melden vaak een stress-volle handeling. Immers, met jouw ziekmelding belast je jouw collega’s en de organisatie. Schuld is dan ook vaak een emotie die aan de orde is en bovenop de toch al aanwezige stress komt te liggen.
Voor beide partijen dus zaak om er heel snel iets aan te doen!
Hoe helpt stress-interventie jou?
Het doorbreken van langdurige stress vraagt om een aanpak die gericht is op het opnieuw in balans krijgen van jouw lichaam en geest. Praten heeft daarbij vaak een averechts effect en maakt psychische klachten vaak alleen maar erger. Als Register Stress-interventie Expert ben ik op de hoogte van de meest recente neuro-wetenschappelijke kennis rondom stress en heb mijn verschillende werkvormen hierop gebaseerd. Mijn aanpak is gericht op het verhogen van jouw weerbaarheid en vergroten van jouw veerkracht, zodat je meer in balans komt, makkelijker kunt omgaan met tegenslag en weer kunt genieten van jouw leven.
Met als ultieme doel: jouw leven moeitelozer en lichter maken.
Ervaar jij langdurige stress of geef je leiding aan een team waar dit voorkomt? Begeleid je collega’s waarbij je stress waarneemt? Neem gerust contact op voor een nadere kennismaking.