jij-op-je-best-ruimte 10

Verlies & Rouw

Het hoort bij het leven en kent geen goed of fout.

Wat is rouw?

We maken veel mee in ons leven en daar hoort vaak ook verlies bij. Dit kan je behoorlijk van je pad afbrengen. Gelukkig helpt rouwen jou bij het verwerken van jouw verlies. Geen fijn gevoel, maar wel erg noodzakelijk!

Maar hoe rouw je? Hoe verwerk je het overlijden van iemand die je lief had? Hoe ga je om met het verdriet dat komt kijken bij een scheiding of beëindiging van een relatie? En wat nu als je jouw geliefde huisdier verliest, jouw maatje? Niet alleen het verlies van een dierbaar iemand, maar ook vele andere oorzaken kunnen leiden tot rouw. Denk maar aan het verlies van vrienden door verhuizing, kinderen die het huis uitgaan, verlies van werk, gezondheid, jeugd, gemiste kansen, niet uitgekomen wensen of dromen, of het verlies van een illusie. Ze horen bij het leven en ieder verlies brengt symptomen van rouw met zich mee.

Rouwsymptomen

Iedereen reageert anders op verlies en je zal dit lichamelijk, emotioneel en geestelijk ervaren.

Je lichaam reageert mogelijk met slaapproblemen, of juist het tegenovergestelde: hyperactiviteit. Je eetlust kan verminderen of je gaat juist meer eten om jouw verdriet maar niet te voelen. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of van vermoeidheid en energieverlies.

Je emotionele reactie is vaak in de eerste plaats verdriet. Maar ook boosheid, gevoelens van ongeloof, eenzaamheid, angst, opluchting, schuld, agressie, machteloosheid, depressiviteit en eindeloos, herhalend piekeren komen voor.

Ook jouw brein reageert. De stress-reactie die door verlies ontstaat, kan als gevolg hebben dat je je verward voelt, concentratieverlies hebt, je gespannen voelt, je voortdurend in je gedachten bezig bent met het verlies, je hopeloosheid en uitzichtloosheid ervaart en soms zelfmoordgedachten hebt.

Verlies is ingrijpend en er is tijd voor nodig om het te verwerken. Hoeveel tijd? Ook dat verschilt per persoon. Ieder mens denkt anders en voelt verschillende dingen. Rouwen is vaak een intense en lastige periode in het leven. Rouwen is grillig en de symptomen kunnen per dag verschillen. Jij rouwt op jouw manier en daarin is geen goed of fout!

De wereld draait door

Jij bent in de rouw en de wereld draait door. Jouw werk gaat door. En zeker in een leidinggevende of begeleidende functie wordt van je verwacht dat je er bent en jouw rouw parkeert tot het moment dat daar ruimte voor is. Maar wanneer komt die ruimte? Wanneer neem je de tijd?

Uit eigen ervaring ken ik het risico van het wegdrukken van rouw in de drukte van het werk en om er vervolgens, als je ’s nachts in je bed ligt, door overspoeld te worden.

En dan ben je een paar maanden verder en dan zegt jouw omgeving – zeer goed bedoelend – ‘je moet door, pak je leven weer op, blijf niet hangen.’ Maar hoe doe je dat? Rouw kent geen tijdslimiet en het steekt zijn kop op op de meest onwaarschijnlijke en onhandige momenten. Ja, met de tijd gaan de scherpe randjes ervan af, maar het kan je nog steeds vanuit het niets overvallen. Rouwen kost tijd en energie.

Hoe pijnlijk ook, verlies moet aangekeken, volledig ervaren en doorvoeld worden. Op jouw tijd en niet die van jouw omgeving. Op jouw manier en niet volgens die van de mensen om jou heen, die van jou houden en jouw verdriet nauwelijks kunnen aanzien, en met alle goede bedoelingen jou tips geven over hoe je ‘over’ je verdriet heen kan komen. Er is maar één weg, en die loopt erdoorheen.

Rouwverwerking

Het helpt om je verdriet recht in het gezicht te kijken. Dat klinkt veel makkelijker dan het is. Daar wil ik je graag bij helpen. Ik kan je begeleiden bij het verwerken van jouw verlies en in het omgaan met problemen die het gevolg zijn van jouw rouw. Vanuit mijn eigen ervaringen met verlies en alle kennis en ervaring die ik heb met hulpmiddelen en oefeningen om dit proces te doorlopen, gaan we samen op zoek naar de manier die bij jou past om jouw verlies een plek te geven.

Meer weten? Een eerste kennismaking is een goede stap om te kijken of ik iets voor je kan betekenen. Vul het contactformulier in, dan neem ik snel contact met je op.

Omgaan met Stress
Mijn werkwijze

Wil je een persoonlijke intake?

contact

Meedoen aan een training?

agenda