jij-op-je-best-ruimte 05-detail

Jij en jouw gedachten

‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden.’

Het kan ook anders

Er gebeurt veel in jouw en mijn leven. Continue. En daar vinden wij wat van. Wij hebben onze oordelen en verhalen over waarom de dingen zijn, zoals ze zijn, of zoals ze zouden moeten zijn. Deze gedachtes maken ons vaak niet een blijer mens. Sterker nog, wij lijden vaak onder situaties.

Dit is zoals wij mensen zijn, maar het kan ook anders!

Al rond het jaar 100 was er een man, Epictetus – één van de jonge stoïcijnse filosofen -, die hierover filosofeerde en hele ware uitspraken deed. Hij zei onder andere:

‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.’

En ook de volgende uitspraak is van hem:

‘Je moet niet verlangen dat de dingen gebeuren zoals jij wilt dat ze gebeuren, maar je moet de dingen willen zoals ze gebeuren: dan zal jouw levensweg gelukkig zijn.’

Deze filosofie ligt ten grondslag aan de methodiek van Byron Katie, die zij The Work noemt.

Haar persoonlijke ervaring was dat zij alleen leed als zij geloofde dat iets anders moest zijn dan dat het was.

Gedachtes, zoals ‘Mijn man zou liever voor mij moeten zijn.’ Of ‘Mijn collega zou op tijd moeten komen.’ leveren stress bij je op. Waarom? Omdat je denkt dat iets niet had moeten gebeuren, terwijl het wel gebeurt. Dat iets anders zou moeten zijn, dan het is.

Je hoeft er niet onder te lijden

The Work laat je zien dat wat jij denkt dat niet had moeten gebeuren, moest gebeuren. Het moest gebeuren omdat het gebeurd is. Wat jij ook denkt, dat gaat het niet veranderen.

Moet je dan alles maar langs je af laten glijden, goedkeuren en vergeven? Nee, dat niet, maar je hoeft er ook niet onder te lijden. Je kunt leren inzien dat situaties zijn wat ze zijn, zonder daar weerstand op te hebben, zonder er de strijd mee aan te gaan en zonder enorm gefrustreerd te raken omdat jij ze niet kan veranderen.

The Work is een eenvoudige, maar zeer diepgaande techniek. Met behulp van vier eenvoudige vragen en een bewerking daarop, kun je onderzoeken hoe jouw gedachten werken en waarop jij jouw besluitvorming baseert. Byron Katie noemt het een levende meditatie die ons verheldert en inspireert. Door de vier vragen en hun omkeringen kun je met meer begrip naar jouw gedachten kijken en jouw eigen verwarring beëindigen. Zonder de omstandigheden te veranderen, geeft de methodiek van Byron Katie je de mogelijkheid om realistischer, begripsvoller en meer geïnspireerd in het leven te staan.

Voor wie is The Work van Byron Katie?

Voor iedereen! En dat is het mooie ervan. Je hoeft van tevoren niets te weten, het vraagt niet om een bepaalde vooropleiding, psychologische scherpzinnigheid of spirituele voorbereiding.

Wat vraagt het wel: de wens om je bewustzijn te vergroten, om de waarheid over jezelf te ontdekken en te willen weten. En dus aan het werk te gaan, gedreven door nieuwsgierigheid, met moed, relativeringsvermogen en humor.

Ben jij ook geïnteresseerd in jouw hersenspinsels? Wil jij ook rustiger door het leven gaan?

Dan gaan we aan het werk met The Work. Je leert de methodiek gebruiken en gaat er direct zelf mee aan de slag. Je start met het opschrijven van jouw oordelen over een stressvolle situatie in jouw werk of privé leven en vervolgens ga je iedere bewering onderzoeken met behulp van de vier vragen. Je gaat ontdekken dat ook andere beweringen voor jou waar kunnen zijn. Door de realiteit te aanvaarden zoals deze is, zul je ervaren wat een ruimte dat oplevert!

Coaching

Wil je een persoonlijke intake?

contact

Meedoen aan een training?

agenda