jij-op-je-best-ruimte 06

Be-Ge-Leiderschap

Pas als je jezelf kent, kun je een ander begeleiden.

Leiderschap – Geleiderschap – Begeleiderschap

Toen ik zelf leiding ging geven, leerde ik dat dit geen rol is, maar een vak. En dit vak vraagt om continue aandacht voor jouw eigen ontwikkeling. 

Vaak wordt er gedacht dat als je leidinggevende bent, je leiding geeft aan anderen. Ik ben van mening dat je maar aan één iemand leiding kan geven en dat is aan jezelf. Anderen kun je begeleiden. En begeleiden kun je pas als je jezelf kent. Daarom heb ik mijn Leiderschapstraining gebouwd rond drie pijlers: Leiderschap – Geleiderschap – Begeleiderschap.

De Be-Ge-Leiderschapstraining is er voor leidinggevenden, managers, directeuren, adviseurs, consultants, docenten, zorgverleners, voor iedereen die zich bezighoudt met leidinggeven aan en het begeleiden van anderen. De training bestaat uit verschillende onderdelen, die alle leiden tot bewustwording van jouzelf. Want pas als je jezelf kent, kun je anderen begeleiden en in hun kracht zetten.

Be-Ge-Leiderschap – Jij en Jezelf

Leren begrijpen hoe je in elkaar zit, hoe jij je leven vormgeeft en waarom je doet zoals je doet en wat je doet. Begrip krijgen voor jouw – vaak onbewuste – patronen, gedachtenkronkels en hoe deze jouw leven beïnvloeden. Leren dat je je leven meer in eigen hand kunt nemen door het maken van doorvoelde keuzes. Dat het niet nodig is, sterker nog – niet helpend is, om eindeloos te praten over dat wat je hebt meegemaakt in het verleden om te komen waar je wil zijn. 

Be-Ge-Leiderschap – Jij en de Ander

Pas als je jezelf kent, kun je de ander zien. Vaak zien wij de ander als een verlengstuk van onszelf en projecteren we onbewust onze gedachten en gevoelens op de ander. Maar wie is die ander? En waar raken we elkaar? En hoe begeleid je anderen naar het doel dat jij of de organisatie voor ogen hebben?

Be-Ge-Leiderschap – Jij en jouw Grenzen

Het ervaren, onderzoeken en waarderen van jouw grenzen… en van daaruit jouw mogelijkheden  Heb je wel eens nagedacht over jouw grenzen? Ken je ze? Waar liggen ze? Waarom liggen ze daar en niet ergens anders? Zijn ze duidelijk voor jou en voor de ander?

Dit onderzoeken vraagt om nieuwsgierigheid, moed en de continue wens om je te ont-wikkelen.

Ik begeleid je bij dit onderzoeken. In het hier en nu. In je werk, relatie, met vrienden en in de maatschappij. Met je voeten in de klei van het dagelijkse leven. Niet in een spiritueel vacuüm, mediterend op de top van een berg.

Be-Ge-Leiderschap – Jij en jouw Vrije Stem

Ooit over nagedacht dat je hebt geleerd om woorden te gebruiken om jouw gevoelens te uiten. Woorden die ooit bedacht zijn en daarmee beperkt en vaak ontoereikend. We kennen niet voor niets de uitspraak ‘Daar heb ik geen woorden voor.’ In deze training leer je om dat wat in jou leeft alle ruimte te geven. Niet met woorden, maar in klank. Met jouw stem kun je alles wat op dit moment in jou en je lichaam aanwezig is, zingen. 

Als jij iets zegt, dan is het fijn als je wordt gehoord. Door contact te maken met jouw lichaam en in jouw eigen kern te blijven als je spreekt, word je niet alleen gehoord, maar ook gezien voor wie jij bent. 

Moet ik dan goed kunnen zingen, is de veel gestelde vraag? Het antwoord is simpel: je kunt al zingen. Het is een misverstand dat je vals zou kunnen zingen. Zingen is natuurlijker dan spreken en je hoeft geen aparte vaardigheden te hebben om te kunnen zingen. Je hoeft ook niet je best te doen om zo mooi mogelijk te zingen. Jij zingt jouw eigen lied en niemand kan dat beter zingen dan jij. Soms zal jouw klank naar buiten komen als grauwen, grommen of kreunen. Soms klink je misschien wel als een engeltje. Beide is de klank van wat op dat moment in jouw lichaam aanwezig is, want jouw leven kent onder andere vreugde, succes, kracht, maar ook pijn, schaamte en angst. Wat je ook meemaakt, het hoort bij jou. Door dat wat in jou aanwezig is naar buiten te brengen voel je je vrijer, ervaar je meer ruimte en word je je bewuster van jezelf. Dit gaat jou helpen in gesprekken met anderen, maar ook op het moment dat je een presentatie moet houden, in een vergadering je mening geeft of als je een verhaal aan je collega’s of vrienden vertelt. Je leert spreken vanuit jouw eigen authentieke kern, zonder jezelf te overschreeuwen of kleiner te maken dan je bent. Deze manier van spreken zal bij de ander binnenkomen. 

Be-Ge-Leiderschap – Jij en jouw Leiderschap

Al doende leert men. Zo gaat het vaak in Nederlandse bedrijven. Je begint met werken, krijgt steeds meer expertise en ineens stuur je mensen aan en ben je leidinggevende. In het beste geval heb je aan de voorkant bedacht: dit ben ik, dit staat me te doen, dit heb ik te geven. Maar vaak begin je en met vallen en opstaan ontstaat er iets. Niets mis mee, het kan namelijk iets heel moois zijn.

Alleen vaak liggen er verwachtingen bij resultaat, prestaties, cijfers en doelgerichtheid. Je probeert te voldoen aan het beeld dat jij en anderen van een leidinggevende hebben. Maar dát ben Jij niet. Wie dan wel?

Het belangrijkste en dat is waar het uiteindelijk om gaat, is de lol in je werk. De voldoening, creativiteit, eigenheid, het veilig voelen van jou en van de mensen die jij begeleidt. 

Bewustwording van wat in jou zit, jouw eigenheid, zonder je best te doen.

Wil je een persoonlijke intake?

contact

Meedoen aan een training?

agenda